Valerian i grad tisuću planeta

 • IZVORNO IME:
 • Valerian and the City of a Thousand Planets
 • TRAJANJE FILMA:
 • 137 minuta
 • GODINA:
 • 2017
 • Država:
 • Francuska, SAD
 • POČETAK PRIKAZIVANJA:
 • 27.07.2017
 • Datum prikazivanja je informativnog karaktera i kao takav je podložan promjenama.

Sadržaj filma:

Od vizionarskog redatelja fillmova Peti element i Lucy, Luca Bessona, dolazi novi blockbuster Valerian i grad tisuću planeta u kojem će glumiti i planetarno popularna pjevačica Rihanna.
Valerian (Dane DeHaan) i Laureline (Cara Delevingne) su specijalni vladini agenti zaduženi za održavanje reda u cijelom svemiru. Valerian ima u planu romantičnu vezu sa svojom partnericom Laureline, međutim  ona će ga odbiti zbog njegove opsežne prošlosti sa ženama. Pod direktivom Zapovjednika (Clive Owen), Valerian i Laureline su poslani na misiju u međugalaktički grad Alpha, rastuću metropolu koja je sastavljena od tisuću planeta. Alpha ima sedamnaest milijuna stanovnika koji su ujedinili svoje talente, tehnologiju i resurse za dobrobit svih. Međutim, nemaju svi na Alphi iste interese i ciljeve; nevidljive sile će dovesti cijeli grad u veliku opasnost.
Uz Caru Delevingne, Danea DeHaana i Clivea Owena u filmu će glumiti i planetarno popularna pjevačica Rihanna, za koju je Luc Besson rekao da će “imati veliku ulogu i kako je uzbuđen zbog toga”.

Više

Valerian i grad tisuću planeta

Podaci o produkciji
 
Valerian i grad tisuću planeta je vizualno spektakularna avantura iz radionice LUCA BESSON, legendarnog redatelja filmova The Professional, The Fifth Element, La Femme Nikita i Lucy. Temeljena na revolucionarnoj seriji stripova koja je inspirirala naraštaj umjetnika, pisaca i redatelja, dolazi jedna vizija života u nastajanju.
U 28. stoljeću, Valerian (DANE DEHAAN, The Amazing Spider-Man 2, Chronicle) i Laureline (CARA DELEVINGNE, Suicide Squad, Paper Towns) čine tim specijalnih operativaca zaduženih za održavanje reda u ljudskim područjima.
         Po zadatku ministra obrane (Oscarom i Grammyjem nagrađeni skladatelj HERBIE HANCOCK), njih dvoje kreću u misiju u zapanjujući grad Alpha, rastuću metropolu u koju su se tijekom stoljeća nastanile vrste iz cijelog svemira kako bi  razmjenjivale znanje, inteligenciju i kulturu.
U središtu Alphe je misterij, mračna sila koja prijeti mirnom postojanju Grada tisuća planeta, a Valerian i Laureline moraju što prije identificirati tu prijetnju i čuvati ne samo Alphu, već I budućnost svemira.
Uz glumce DeHaana i Delevingne na filmu je angažirana skupina uspješnih glumaca ali i novopridošlica na veliko platno na čelu s CLIVEOM OWENOM (Children of Men, “The Knick”), ETHANOM HAWKEOM (The Purge, Training Day), JOHNOM GOODMANOM (Atomic Blonde, 10 Cloverfield Lane), KRISOM WUOM (XXX: Return of Xander Cage, Journey To the West: The Demons Strike Back) i RUTGEROM HAUEROM (Blade Runner, Batman Begins). Sjajnom izvedbom, globalna pop ikona RIHANNA (nadolazeći Ocean’s Eight) pokazala je da je dorasla žanru fantastičnih filmova.
Scenarij i režiju potpisuje Besson, a priča filma Valerian i grad tisuću planeta temeljena je na seriji grafičkih romana „Valerian and Laureline”  PIERREA CHRISTINA i JEAN-CLAUDEA MÉZIERESA, koji su objavljeni 1967. Besson se udružio s produkcijskim timom na čijem čelu je producent VIRGINIE BESSON-SILLA (Lucy, The Family). Tim uključuje direktora fotografije THIERRYJA ARBOGASTA (Lucy, The Fifth Element), Oscarom ovjenčanog skladatelja ALEXANDREA DESPLATA (The Grand Budapest Hotel, The Imitation Game), scenografa HUGUESA TISSANDIERA (Lucy, Taken), montažera JULIENA REYA (Lucy, The Family), kostimografa OLIVIERA BÉRIOTA (Lucy, Taken) i Oscarom nagrađenog rukovoditelja vizualnih efekata SCOTTA STOKDYKA (Oz the Great and Powerful, Spider-Man 2).
Izvršni producenti su MARK GAO (nadolazeći film Replicas), GREGORY OUANHON (The Transporter Refueled) i JC CHENG (The Precipice Game).
Vođen maštom Bessona, film Valerian i grad tisuću planeta vodi publiku na nezaboravnu međugalaktičku avanturu. 
 
 
UVOD U PRIČU
 
Spektakularni 3D događaj u svemiru izvan granica mašte. Glavni događaji u filmu Valerian i grad tisuću planeta počinju 2740. godine.
Ova klasična i poznata, ali divlje egzotična i uzbudljiva epska avantura slijedi lik majora Valerijana (DeHaan) , vladinog operativca i zvijezdu u usponu u ljudskoj vojsci. On je izvanredan ratnik sa šestim čulom za taktiku, a poznat je po svojoj hrabrosti.
Na njegovim putovanjima kroz svemir prati ga njegova neustrašiva partnerica, narednica Laureline (Delevingne), koju karakterizira visoka inteligencija, čelična odlučnost, žestoka nezavisnost i impresivna snaga. Koliko god je je motivirana i fokusirana u svojoj karijeri, Laureline je više staromodna i jednostavna u svom osobnom životu - želi se zaljubiti, udati i imati obitelj. Osim što je izvrsna svemirska agentica naravno.
Valerian i Laureline kreću u avanturu na pustinjski planet Kirian, gdje imaju zadatak infiltrirati se u zloglasno podzemlje užurbanog intra-dimenzionalnog Big Market. Ministar obrane (Hancock) im je dao zapovijed da pronađu posljednjeg preživjelog Mül Converter — malo stvorenje čudesnih moći koje im može pomoći spasiti miroljubivu civilizaciju koja se smatra izgubljenom u povijesti.
S Mül Converterom kao dragocjenim teretom na svojoj svemirskoj letjelici „Intruder", Valerian i Laureline putuju u Alphu, veliku svemirsku stanicu poznatu u cijeloj galaksiji kao Grad tisuću planeta. Njihova primarna misija je osigurati sigurnost zapovjednika Aruna Filitta (Owen), ali tajna u središtu Alphe uskoro će postati jako uznemirujuća, a Valerian i Laureline moraju odlučiti hoće li vjerovati svojim instinktima kada su u pitanju informacije koje su im dane o njihovoj misiji.
Kada Laureline otme uvrnuti car Boulan Bathor III (ROMAN BLOMME, Little Glory), Valerian mora otići u ulicu crvenih svjetiljki poznatu kao Pleasure Alley u potrazi za informacijama i neugodnim saveznicima. Tamo sreće  Jollyja the Pimpa (Hawke) i Bubble (Rihanna), izvođačicu koja ima jedinstven talent da mijenja oblik što dobro dođe Valerijanu u smionom spašavanju Laureline.
Nakon divljeg okršaja u epskoj bitci, Valerian i Laureline konačno ulaze u radioaktivnu Crvenu zonu u središtu Alphe, gdje otkrivaju mračnu tajnu iza svoje misije i pokušavaju spasiti Grad tisuću planeta prije nego što vrijeme istekne i civilizacija bude uništena zauvijek.
Tijekom ove vizualno zapanjujuće međugalaktičke svemirske avanture  Valerian i Laureline čekaju potjere s letećim automobilima, pucnjave s kriminalcima vanzemaljskog podzemnog svijeta, bijeg od smrtonosnih stvorenja i svemirske bitke kakve još nisu viđene na velikom platnu.
 
 
O PRODUKCIJI
 
Od stranice do platna:
Valerian polijeće
 
Puno prije nego što je Luc Besson postao jedan od vodećih svjetskih akcijskih redatelja koji je napisao, producirao i režirao niz kultnih hitova, bio je tek mali dječak opčinjem stripovima pod naslovom  „Valerian i Laureline” i želio je biti Valerian.  
Besson je brzo postao ovisan o zadivljujućim grafičkim romanima francuskog autora Pierrea Christina s ilustriracijama Jean-Claudea Mézieresa.
 Ova serija stripova obavljena 1967. na kojoj se temelji film, ne samo da je nadahnula Bessona  da napravi svoj kultni-klasik, retro-futuristički distopijski ep, The Fifth Element, već je utjecala i na ostale redatelje da snime neke od kultnih SF filmova posljednje polovice stoljeća.  
Noseći u sebi ljubav prema „Valerianu i Laureline” , Besson je postao kreativna sila iza utjecajnih akcijskih filmova kao što su La Femme Nikita i Léon: The Professional.
Ograničen relativno primitivnom tehnologijom vizualnih efekata dostupnih devedesetih godina, Besson je znao da će morati proći još neko vrijeme prije nego bude imao tehnologiju kojom će moći stvoriti čudesni svemir Valeriana i Laureline kakav izvorni materijal zaslužuje.
 
Kada je James Cameron pozvao Bessona na set svog svemirskog epa  Avatar, francuski redatelj je odlučio da je vrijeme oživjeti junake svog djetinjstva.
 
 
Pronalazak naših junaka:
Valerian i Laureline
 
Čim je sreo Danea DeHaana, koji je sviju zadivio svojom ulogom u The Amazing Spider-Man 2, Besson je znao da je pronašao pravu osobu za svog Valerijana.
DeHaanu se svidjela uloga jer je imao priliku utjeloviti vrhunskog međuzvjezdanog svemirskog agenta koji je ujedno i nepopravljivi romantičar. Glumac kaže:“ Ovaj film nije samo o misiji spašavanja svemira već i o Valerijanovoj misiji da uvjeri Laureline da trebaju provesti ostatak života zajedno.”
Za ovu ulogu DeHaan je morao biti  vrhunskoj formi pa je prije snimanja proveo sedam mjeseci vježbajući kako bi mogao izvesti sve vratolomije i spasiti svemir. Uživao je u prilici da se „igra“ super junaka u svom svemirskom odijelu. 
Za ulogu neustrašive Laureline Besson je trebao pronaći glumicu koja je dorasla snažnom duhu naše junakinje. Laureline u svakom pogleda parira Valerianu - hrabra, snažna, pametna i dostojna partnerica u njihovoj borbi protiv kriminala. Trebalo je pronaći nekoga jedinstvenog da utjelovi lik u koji se Besson zaljubio kao dječak.
Besson je oduvijek imao žicu za prepoznavanje glumica s potencijalom akcijskih zvijezda. U konačnici se odlučio za Caru Delevingne, koja je ostavila trag filmovima Paper Towns i Suicide Squad.  
Besson je priuštio Cari strogu audiciju kako bi bio siguran da je ova manekenka dorasla ulozi. Cara je bila oduševljena prilikom da radi s redateljem čije filmove obožava, a naročito The Fifth Element .
U ovo vrijeme online spoilera i curenja informacija u društvenim medijima, Besson i njegova supruga i producentica Besson-Silla bili su odlučni držati u tajnosti priču filma. Razvili su tajni protokol kojem bi se divile i međunarodne obavještajne službe.  
Delevingne opisuje Laureline kao inteligentnu, snažnu ženu koja uživa u Valerijanovom zavođenju ali ostaje usredotočena na misiju. Romansa mora pričekati dok galaksija ne bude sigurna. Naša junakinja se ravnopravno bori uz Valerijana pa je i Cara morala biti u odličnoj fizičkoj formi.
Delavigne kaže da se sav trud isplatio i da će film Valerian i grad tisuću planeta oduševiti publiku.
 
Saveznici i neprijatelji:
Sporedni glumci u ovoj epskoj avanturi
 
Odvojen od Laureline, Valerian zaluta u ulicu crvenih svjetiljki svemirske stanice Alpha, Paradise Alley, gdje sreće vanzemaljku po imenu Bubble koja može mijenjati svoj oblik.
Globalna pop zvijezda i buntovna modna ikona  Rihanna bila je Bessonov prvi izbor za ovaj lik. Rihanna nema strah od kamera, ali je pažljivo slijedila upute i uspješno savladala svoju prvu SF ulogu.
Valerianov prvi susret s Bubble je tijekom njezine plesne točke nakon čega je uslijedio brzi niz transformacija u kojima je pjevačica uživala. 
Od izvođačice u Glam Clubu Bubble brzo postaje Valerijanova saveznica koja igra važnu ulogu u njegovoj misiji spašavanja. Za svoj lik Rihanna kaže: „Bubble je umjetnica koja voli nastupati i usrećivati ljude.“
Iako u filmu vidimo na tisuće vanzemaljskih vrsta, ima i značajan broj ljudskih likova poput zapovjednika Aruna Filitta s mutnom prošlošću kojeg utjelovljuje britanski glumac Clive Owen.
Budući mu podžanr akcijskih filmova s digitalnim efektima nije stran zahvaljujući angažmanu na filmu Sin City, Owen je s lakoćom odgovorio na izazove izvedbe pred zelenim ekranom.
Veteran Ethan Hawke, koji glumi svodnika od Bubble, Jolly, kaže da je na Lucovom setu bilo upravo onako kako je zamišljao – kreativno i razigrano, a opet organizirano i precizno.“Lucov pogled na svemir je luckast i živahan i spontan – ljubav i razigranost pomiješana s umjetnošću”, kaže glumac.
            U odabiru glumaca Besson se često povodio utjecajima i strastima svoje mladosti, pa je tako za ministra obrane odabrao jazz legendu Herbija Hancocka, čija glazba ga je oduševljavala još u tinejdžerskim danima.
Emmyem ovjenčani glumac John Goodman posudio je glas vanzemaljcu koji vlada svijetom kriminala, Igonu Sirussu. Goodman je bio oduševljen Bessonom i njegovim nacrtima.  
Na oduševljenje ljubitelja SF-a Besson je angažirao Rutgera Hauera za ulogu predsjednika Svjetske državne federacije. U skladu s protokolom tajnosti scenarija, Hauer je dobio svoj tekst dan prije početka snimanja.    
U znak poštovanja, Besson je svojim francuskih kolegama LOUISU LETTERIERU (The Incredible Hulk), BENOÎTU JACQUOTU (Farewell, My Queen) i OLIVIERU MEGATONU (Taken 2) dodijelio uloge statista pa se nakratko pojavljuju na filmu kao vojni časnici.
 
 
 
Vizionarski pristup: Svijet Valerijana
             
          Kako bi oživio svoju viziju Besson je koristio jedinstveni pristup konceptualizaciji, stvaranju i oživljavanju svjetova i stvorenja koja čine valerijanski svemir. Njegov temeljiti, promišljeni i sveobuhvatni pristup izrodio je detaljne i iscrpne nacrte koji se uklapaju u jednu koherentnu viziju.
 
 
Zvjerinjak:
Vrste koje nastanjuju svemirsku postaju Alpha
 
Poznat i kao Grad tisuću planeta, svemirska postaja Alpha je zaista intergalaktičko središte. „ Tamo je svo znanje svemira. To je Wall Street, Ujedinjeni narodi, Broadway – sve je tamo,” objašnjava Besson. „Zbog toga je to najvažnije mjesto u cijelom svemiru.”
Ovu rastuću metropolu nastanjuju tisuće vrsta iz cijele galaksije, od kojih su mnogi proizašli iz mitologije sadržane u grafičkim romanima. Bessonova plodna mašta stvorila je desetke zapanjujućih međugalaktičkih likova, uključujući i meduzu Mylea, masivnog 300-tonskog vodenog Bromosaura i KhodarKhana po imenu Igon Siruss koji je zločinački um koji stoji u pozadini intra-dimenzionalnog trgovačkog centra poznatog kao Big Market.
Najupečatljivija vrsta su Doghan Daguis koji prodaju informacije i govore  8,000 jezika. Oni su jedan mozak u tri tijela pa jedan započinje rečenicu, drugi nastavlja i treći je završava. Nitko ih ne voli ali ih ne možeš ubiti jer ćeš onda „ubiti“ i informacije. 
Besson je također stvorio ekipu nemilosrdno učinkovitih mehaniziranih vojnika nazvanih K-Trons, koji služe kao osobni tjelohranitelji zapovjednika Filitta.  Nikad ne govore i imaju samo dvije funkcije. Kad je točka zelena, sve je u redu. Čim točka pocrveni, imate pet sekundi da legnete na pod   će pucati.
Konceptualni umjetnik BEN MAURO (Lucy, The Hobbit) odigrao je ključnu ulogu u osmišljavanju zvjerinjaka svemirske stanice Alpha. Svoje svemirske vrste temeljio je na fiziologiji stvarnih životinja koje je proučavao u pravom životu kako bi ih izmijenio na neobičan način.
Živahnu scenu u Paradise Alley Besson je upotpunio stvorenjima koja se pojavljuju samo na trenutak a koje su osmislili ljubitelji SF-a diljem svijeta. Zaprimio je 3000 prijedloga natjecatelja i odabrao 20 koje je oživio na platnu. 
Taj raznoliki svijet izvanzemaljskih stvorenja prenosi poruku radnje filma. Stvorenja poput Pearls su primjer mirne i napredne vrste na koju tragično utječe ponašanje lišeno empatije čime se naglašava važnost suosjećanja prema strancima i drugačijima.
 
Hrabri novi svijet:
Vizualni efekti filma
 
Ključni igrač koje je Besson trebao u svom timu bio je rukovoditelj vizualnih efekata koji može prihvatiti izazov međugalaktičkih razmjera: nadgledanje akcije koja se odvijala na bezbroj lokacija, uključujući tragični raj poznat kao Mül, pustinjski planet Kirian i njegov užurbani Big Market, vodeni park Pooulong, vodeni prostor Galane, zloglasni Paradise Alley i svemirsku stanicu Alpha.
Besson je pronašao osobu kakvu traži u Oscarom nagrađenom (Spider-Man 2) rukovoditelju vizualnih efekata Scottu Stokdyku.  
Kako bi oživio svoju viziju Besson je trebao puno efekata pa je angažirao tri kompanije – novozelandski Weta Digital, ILM s kojom je radio na filmu Lucy i Rodeo FX koja je zaslužna za uzbudljive scene potjere u filmu Lucy.
Zajedničkim snagama ove tri kompanije su proizvele 2,734 specijalna efekta za film Valerian i grad tisuću planeta i ostvarile ambiciozni zadatak koji je pred njih postavio Besson.
 
 
Snimanje u Cité du Cinema:
Svemir u predgrađu Pariza
 
„Ovakav film nije moguće snimiti na brzinu”, kaže Besson. Tri godine je nadgledao umjetnike, ilustratore i dizajnere te još godinu i pol izrađivao detaljne storyboardove.
Snimanje je trajalo od siječnja do lipnja u Bessonovom Cité du Cinema u predgrađu Pariza. Ovaj najveći filmski kompleks u Francuskoj Besson je zajedno sa svojim partnerima otvorio 2012. i ima sve potrebno za izgradnju fantastičnog kinematografskog svemira.
Velike holivudske produkcije obično uključuju više producenata, ali na ovom filmu Besson-Silla je jedina producentica što govori o njezinim nevjerojatnim sposobnostima. Cijelom timu je lakše kada sva svoja pitanja mogu uputiti izravno Lucu i njoj.  
Kompleks Cité du Cinema uključuje tri filmske škole, restoran i vrtić sve kako bi se glumci i filmska ekipa osjećali što ugodnije. Umjesto prikolica su apartmani  sa zidovima oblijepljenim scenama iz filmova kako bi ih glumci lakše zapamtili, a dizalo ih dovodi izravno na set.
 
 
Dobrodošli u 28. stoljeće:
Jedinstvena vizija
 
Besson je okupio tim svojih dugogodišnjih suradnika. Taj temeljni tim činili su veteran kostimografije Olivier Bériot, čije kostime ste mogli vidjeti u filmovima Lucy i Taken, snimatelj Thierry Arbogast i scenograf Hugues Tissandier koji je također radio na filmu Lucy. Po njemu najvažnija je koordinacija između scenografa, kostimografa i snimatelja.
 
Scenografija
Stvaranje masivnih fizičkih setova, uključujući Big Market, Paradise Alley i Mül kao i svemirskih brodova, kontrolnih soba i letećeg autobusa, bio je ogroman pothvat. Iako će vizualni efekti kasnije poboljšati te setove utemeljene na izvornom konceptu dizajna, scenograf je uspio odgovoriti na još jedan izazov - prebacivanje između razdoblja - iz 1970-ih do 2740. što je zahtijevalo potpunu suradnju s gotovo svakim odjelom kako bi Bessonova vizija zaživjela.
 
Kostimi
Besson je osmislio svaki detalj kostima prije nego je Bériot uopće uvukla konac u iglu.   
Možda su najvažniji komadi odjeće svemirska odijela koje nose naši junaci. „U izvornom stripu svemirska odijela su jako važna", kaže kostimograf. „Valerian i Laureline nose bijela svemirska odijela u stilu 70-ih godina. Luc je želio dobiti futuristički izgled odijela super junaka koje bi bilo i funkcionalno i moderno. Jedan dio kostima izgleda kao oklop, glatko kao ronilačko odijelo, a zapravo je pjena obojana metalnom bojom. Kruti dijelovi izrađeni su od epoksidne smole." 
Odjeća je bila dizajnirana kako bi bila funkcionalna tijekom borbi. „Bilo je teško učiniti da sve male LED lampice ostanu na svom mjestu tijekom akcije”, kaže Delevigne.
 
Svijetla i kamere
Kako bi pomogao u oblikovanju vizualnog ambijenta za film, Besson se udružio s dugogodišnjim suradnikom Arbogastom koji je od devedesetih godina i filma La Femme Nikita bio snimatelj na gotovo svim njegovim filmovima.
Za razliku od većine redatelja, Besson više voli sam raditi s kamerom, dok Arbogastu povjerava orkestriranje svjetlima. Nakon pregleda storyboarda i fotografskih referenci tijekom predprodukcije, Arbogast je odmah osjetio da će film biti pun prekrasnih boja. „Odlučili smo koristiti nove tehnologije projektora koje imaju LED svjetla u tri osnovne boje crvene, zelene i plave", napominje. „Ti projektori omogućili su nam da mijenjamo boju, sve dok ne pronađemo točnu pravu nijansu za svaki set te kako bi dočarala raspoloženje u sceni.
 
 
Virtuozne slike:
Desplatovi zvukovi u svemiru
 
Vizualno zapanjujući filmski spektakl zahtijevao je glazbu koja bi nadopunila egzotično veličanstvo izvanzemaljskih svjetova i vrsta - prenoseći publiku na daleke planete. Tu u priču ulazi Alexandre Desplat, skladatelj širokog spektra hvaljenih naslova, uključujući Oscarom nagrađene filmove Argo i Kings Speech.
Osim pedigrea Desplat  je imao i znanje o izvornom materijalu za film jer je i sam čitao stripove u časopisu „Pilote” dok je odrastao u Francuskoj.
Desplat kaže kako je Luc želio orkestralnu glazbu s puno  dobrih melodija.
           U svom radu obuhvatio je razne žanrove, no sada je uživao u otkrivanju zvukova svemira.  
Svojim temama uhvatio je suštinu svakog lika i naglasio ključne borbene i emotivne scene.
Osim Desplatove bogate glazbe, Besson je u film uključio i neke postojeće i nove vokalne skladbe kao emocionalne markere u ovom uzbudljivom, ali intimnom međugalaktičkom putovanju, poput pjesme Davida Bowiea „Space Oddity”, „Jamming,” Boba Marleyja, obradu klasika grupe Bee Gees u izvedbi Wyclefa Jeana i Refugee All Stars, novu pjesmu DJ Mustarda „Bubble Dance” , od Alexiane „A Million On My Soul” i „I Feel Everything” Pharella Williamsa koju izvodi Cara Delevingne.
****
Produkcija je završila, a dječak koji je prije mnogo desetljeća počeo sanjati o svemirskoj sagi zadovoljan je svojim uratkom. Besson kaže:“ Želim da ljudi koji cijeli dan rade odu pogledati ovaj film u kina i na dva sata zaborave na sve, kao da su bili na odmoru.“
****
 


Zatvori
Foto i video galerija
Ne propustite pogledati i ove filmove
Igrač broj 1
Igrač broj 1
Tomb Raider
Tomb Raider
Stranac
Stranac
Pčelica Maja: Medene igre - sink
Pčelica Maja: Medene igre - sink
Black Panther
Black Panther
Dugi iz kamenog doba - sink
Dugi iz kamenog doba - sink