Medvjedić Paddington SINK

  • IZVORNO IME:
  • Paddington
  • TRAJANJE FILMA:
  • 95 minuta
  • POČETAK PRIKAZIVANJA:
  • 18.12.2014

Sadržaj filma:

SINKRONIZIRANO! Ovaj peruanski medvjedić svoje londonske avanture započinje kada se nađe sam i izgubljen na stanici Paddington. No, sreća mu se osmjehne kada ga pronađe obitelj Brown.
Više

Medvjedić Paddington SINK

BILJEŠKE O PRODUKCIJI

Uvod

Film Medvjedić Paddington prati komične avanture mladog peruanskog medvjeda koji putuje u London u potrazi za domom. Izgubljen i usamljen na stanici Paddington poboji se da gradski život nije onakav kakvim ga je zamišljao – dok ne upozna obitelj Brown. Oni pročitaju rukom napisanu poruku obješenu o njegov vrat (‘Molimo vas, pazite na ovog medvjeda. Hvala.’) i ponude mu čaj, ime i krov nad glavom. Čini se da mu se sreća osmjehnula – sve dok ga ne uoči muzejska preparatorica životinja…

Film Medvjedić Paddington temelji se na nagrađivanoj međunarodno poznatoj seriji knjiga čiji je autor Britanac Michael Bond. Scenarij i režiju potpisuje Paul King (Bunny And The Bull). Producirali su ga Heyday Films i STUDIOCANAL, producent je nagrađivani David Heyman (Gravity, serijal Harry Potter ), a izvršni producenti su Rosie Alison (Testament Of Youth) i Jeffrey Clifford (No Strings Attached, Up In The Air) te Alexandra Ferguson (Anna Karenina).

Glumce predvode Ben Whishaw (Perfume, Bright Star) koji je u originalu sinkronizirao glas medvjedića Paddingtona, Hugh Bonneville ("Downton Abbey", The Monuments Men) kao gospodin Brown i Sally Hawkins (Blue Jasmine, Happy Go Lucky) kao gospođa Brown. Ostale likove glume Nicole Kidman (Before I Go To Sleep, The Hours) kao Millicent, Jim Broadbent (The Iron Lady, Moulin Rouge) kao gospodin Gruber, Julie Walters (serijal Harry Potter, Mamma Mia!) kao gospođa Bird, Peter Capaldi (Dr Who, In The Loop) kao gospodin Curry, Michael Gambon (The King’s Speech, serijal Harry Potter) kao Pastuzo, Imelda Staunton (Pride, Maleficent) kao te Lucy, Samuel Joslin (The Impossible) i Madeleine Harris kao Jonathan i Judy Brown. Kostimografkinja je dobitnica Oscara Lindy Hemming (The Dark Knight), direktor fotografije Erik Wilson (Tyrannosaur, The Impostor), a scenograf Gary Williamson (Submarine). Na filmu je sudjelovala i cijenjena britanska kompanija za vizualne efekte, Framestore, s kojom je producent David Heyman nedavno surađivao na hitu Gravity. Glazbu je skladao Nick Urata (Little Miss Sunshine), a film je montirao Mark Everson (Alan Partridge). Nakon uvodnog snimanja u Costa Rici (gdje je sniman Paddingtonov dom u Peruu) u travnju 2013, snimanje filma počelo je u rujnu 2013 i trajalo 51 dan u Londonu i njegovoj okolici.


Medvjedić zvan Paddington

Medvjedić Paddington prvi put je predstavljen djeci u knjizi koju je Michael Bond objavio 1958. godine, A Bear Called Paddington koja je prerasla u serijal Paddington Bear prodan u više od 35 milijuna kopija, preveden na 40 jezika. Medvjedić iz Perua jako je pristojan i dobronamjeran, ali često zapada u nevolje i uspio je osvojiti srca širom svijeta. Britanska televizija počela je 1975. prikazivati seriju o njemu od 56 epizoda koju je režirao Ivor Wood za FilmFair (narator je bio Michael Hordern), no o medvjediću sve do sad nije bio snimljen film.

Scenarist Paul King objašnjava: “Kao i većina pripadnika moje generacije s toplinom se prisjećam Paddingtona. No, tek kad sam kao odrastao ponovno pročitao njegove priče zapitao sam se zbog čega me baš on toliko očarao. Dječja literatura puna je životinja koje govore, ali nijedna nije baš toliko privlačna. Možda je mene privukao porukom koja mu je bila obješena oko vrata, koja kao da nam govori da unatoč vanjskoj smirenosti i samouvjerenosti, njegovo je srce ranjivo i treba pomoć u zastrašujućem novom svijetu. Svi se mi u nekom trenutku osjećamo kao outsideri. Dovoljno je sjetiti se prvog dana u školi ili prvog noćenja izvan doma da biste znali kako se osjećao ovaj izbuljen, usamljen medvjedić.” Scenarist nastavlja: “Michael Bond i ja željeli smo da priča filma ne utječe na uživanje u pričama iz knjiga koje su mnogima dobro poznate. Naša je priča vjerna povijesti koju je Michael Bond razradio u kasnijim pričama. Peto poglavlje u A Bear Called Paddington počinje riječima ‘Paddington se uskoro skrasio i postao članom obitelji’ – osjećao sam da to otvara prostor za dulju priču, za istraživanje njegove promjene statusa od outsidera u člana obitelji.”

“Kao i Oliver Twist, Paddington stiže u London kao siroče u potrazi za domom. No, Oliveru je dugo trebalo da pronađe gospodina Brownlowa, a Paddington je upoznao obitelj Browns gotovo odmah po dolasku. Kad smo se upoznali, Michael Bond mi je rekao da su ga za gospodina i gospođu Brown inspirirali vlastiti roditelji - da su naišli na takvog medvjedića, njegova bi ga majka htjela oprati, a otac bi se zbrinuo zbog papirologije.” Hugh Bonneville (gospodin Brown) vjerojatno je najpoznatiji kao Robert Crawley, Earl of Grantham, iz nagrađivane serije “Downton Abbey”. On kaže: “Sjećam se knjiga, uvijek bi mi ih netko čitao. Paddington je dio britanske kulture, dio DNK. Kad sam pročitao scenarij znao sam da je velik dio tok DNK očuvan, iako se radnja događa u suvremenom svijetu. I prepun je humora – nevinog, ali istovremeno i pametnog.”

Predivna Sally Hawkins (gospođa Brown) nedavno je bila nominirana za Oscara za ulogu u Blue Jasmine (Woody Allen), a o njoj Rosie Alison kaže: “Predivno razgovara s medvjedićem, kao da je živ. Vjerujete u nju pa onda morate vjerovati i u Paddingtona.” Bonneville dodaje: “Imali smo luksuzna tri tjedna za probe – uživali smo, poigravali se sa scenama, a i povezali smo se kao prava obitelj i nadam se da se to na filmu i vidi.” Ekscentričnu gospođu Bird glumi Julie Walters – ona je daleka rođakinja koja živi s obitelji Brown i vodi njihovo kućanstvo. Stroga je, ali i suosjećajna kad to treba biti. King objašnjava: "Oliver Twist morao je preživjeti zlikovce (Fagin i Bill Sykes), pa smo željeli pronaći nekoga tko ne bi pozitivno reagirao na poruku oko Paddingtonova vrata. Dosjetio sam se da bi za medvjedića najgore bilo da naiđe na nekoga tko smatra da on pripada samo jednom mjestu u Londonu – Natural History Museum!” Nicole Kidman glumi sočno zlu Millicent i kaže: "Odrasla sam čitajući Paddingtona i uživala u tome koliko njegov život ovisi o njegovom šarmu. Najteže mi je bilo reći svojim kćerima da ne glumim njegovu mamicu, već da sam neka, ono, znate, koja ga želi preparirati – a to je istinski užasno!”

Probe su počele u rujnu 2013. u Elstree Studios. Ekipa je morala osigurati da može snimati na povijesnim londonskim lokacijama, uključujući stanicu Paddington iz 19. stoljeća, tržnicu Portobello i Reform Club, Pall Mall te slavni Natural History Museum. U filmu Medvjedić Paddington mogu se vidjeti i autobus Routemaster, crni taxi, podzemna željeznica… usred komičnog kaosa koji prati Paddingtona dok se pokušava kretati velikim gradom. Gary kaže da je najveći izazov bio snimanje na otvorenome, u javnosti: “Mogu kontrolirati setove u studiju, ali ne mogu kontrolirati London! No, svi su bili spremni na suradnju, kad bi čuli o kome snimamo film nije bio problem zatvoriti platformu glavne postaje, preuzeti muzej ili snimati u brodogradilištu. Svi su nam pomagali – nešto u tom medvjediću izvlači iz ljudi želju za pomaganjem. Čak su nam i poznate engleske vremenske prilike bile iznenađujuće blagonaklone.” Paul smatra da je glazba iznimno važan aspekt ovog filma: “Moja mi je supruga dala albume ‘London is the Place for Me’ (London je mjesto za mene) o kojima nikad ranije nisam ništa čuo. Puni su radosne, zabavne, politički nabijene glazbe koju su svirali imigranti koji su živjeli na Notting Hillu u vrijeme kad je Michael Bond pisao o Paddingtonu. Znao sam da to moram uključiti u film.”

Damon Albarn objavio je kompilacije ‘London is the Place for Me’, a za ovaj je film okupio najbolje karipske izvođače u Londonu koji su u nekoliko dana snimili glazbu za film. Filmaši su morali donijeti tešku odluku o tome kakav treba biti Paddingtonov glas. Svatko ima svoje mišljenje o tome kako bi trebao govoriti peruanski medvjedić koji je engleski naučio slušajući gramofonske ploče. Iako je Colin Firth od početka sudjelovao na projektu, bio na probama i sinkronizirao nekoliko scena, zajedno s redateljem došao je do zaključka da njegov glas nije prikladan za Paddingtona: “Trebali smo viši, mlađi glas, a ne glas visokog, tamnoputog i zgodnog muškarca.” Colin se tad povukao iz projekta, a King se obratio mladom glumcu Benu Whishawu. Paul kaže: “Zatekao sam se da u glavi čujem njegov glas svaki put kad pomislim na medvjedića.” Medvjedića Paddingtona lako je prepoznati po crvenom šeširu, plavom kaputiću i osmjehu i filmaši su željeli tu ikonsku sliku zadržati i u filmu. Rosie Alison kaže: “Najveća inspiracija bile su nam originalne ilustracije Peggy Fortnum s kraja 1950.-ih. Željeli smo kombinaciju tih predivnih crteža i stvarnih mladunaca medvjeda, a tim iz Framestorea je uspio to postići!"

Na animaciji je radilo više od 500 animatora. Andy Kind (supervizor za VFX i CG) i Pablo Grillo (direktor animacije), zajedno s ogromnim timom VFX u Framestoreu, stoje iza brojnih fantastičnih likova kao što su Dobby i Hippogriffs u serijalu Harry Potter. Andy kaže: “Paddington je u cijelosti CGI, a njegova interakcija sa stvarnim svijetom nevjerojatno je važna ako želimo da gledatelji povjeruju u njega. Svaka pojedinost, svaka dlaka na njegovom trbuščiću od ključnog je značaja za realističnost.” Rosie Alison ističe: "Paddington je bezvremenski izbjeglica. Paul je u priču upleo brojne naznake izbjegličkih priča. Ovo je portret Londona kao tolerantnog grada koji s dobrodošlicom dočekuje pridošlice i pušta im da budu drugačiji, a da se uklope. Radi se o empatiji i toleranciji, o ljubaznosti stranih ljudi.” Paul King o utjecaju Paddingtona na obitelj Brown kaže: “On loše djeluje na njihove instalacije, ali dobro djeluje na njihova srca.” Michael Bond zaključuje: Tijekom godina svijet se ubrzao, ali Paddington i dalje sve čini u vlastitom ritmu. Ljudi uživaju u njegovom optimizmu i njegovoj sasvim posebnoj logici.


O glumcima

Ben Whishaw (medvjedić Paddington) diplomirao je na Royal Academy of Dramatic Art u proljeće 2003. Glumio je u Enduring Love (režija Roger Michel) i Layer Cake (režija Matthew Vaughan) te u komičnoj seriji “The Booze Cruise” za ITV. Na West Endu je debitirao u His Dark Materials (Phillip Pullman, National Theatre), a zatim je dobio glavnu ulogu u drami Hamlet (Trevor Nunn) eklektičnoj mladenačkoj inačici postavljenoj u kazalištu Old Vic, za koju je dobio nevjerojatne pohvale kritike i bio nominiran za nagradu Laurence Olivier (2005.). Uslijedile su uloge u filmovima Perfume iz 2006., Stoned i I’m Not There (Todd Haynes, glume Cate Blanchett, Richard Gere i Christian Bale), te kazališna uloga u The Seagull (Katie Mitchell, National Theatre). Glumio je u Brideshead Revisited (režija Julian Jarrold, producent Robert Bernstein), “Criminal Justice” (BBC), The Idiot (National Theatre), Bright Star (glumi Abbie Cornish), Cock (Mike Bartlett, The Royal Court Theatre), The Tempest (glume Helen Mirren i Russell Brand), “The Hour” (BBC, glume Dominic West i Romola Garai), “Richard II” (BBC, glume James Purefoy i Patrick Stewart) za koji je dobio nagradu TV BAFTA, Skyfall (glume Daniel Craig i Ralph Fiennes), Cloud Atlas (glume Tom Hanks, Jim Sturgess i Halle Berry), Peter and Alice s Judi Dench, Mojo (Jez Butterworth, West End) i nezavisnom Lilting.

Hugh Bonneville (Henry Brown) bio je član National Youth Theatre, studirao je teologiju na Cambridgeu i debitirao na Open Air Theatre, Regent’s Park, 1986. godine u A Midsummer Night’s Dream. Uslijedilo je nekoliko godina angažmana u National Theatre gdje je glumio u School For Wives, Yerma, Entertaining Strangers, Juno and the Paycock, The School for Scandal i The Devils Disciple. Od 1991. glumio je za Royal Shakespeare Company u Two Gentlemen of Verona, The Alchemist, Tis Pity Shes a Whore, The Virtuso i Amphibians. Glumio je i u drami Hamlet u kojoj je naslovnu ulogu imao Kenneth Branagh. Za svoj rad za RSC bio je nominiran za nagradu Ian Charleson. Od ostalih kazališnih uloga izdvajamo Habeas Corpus (Donmar, režija Sam Mendes), a glumio je i u Colchester, Leicester Haymarket i Chichester. Manje uloge imao je i u My Night with Reg (Criterion & Playhouse), Us and Them (Hampstead) i Cloaca (Old Vic, režija Kevin Spacey). Na televiziji je glumio u “The Cazalets”, “Take a Girl Like You”, “Armadillo”, “Daniel Deronda” i “The Commander” te gostovao u “The Gathering Storm” i “Love Again”. Glumio je i u “The Robinsons”, “The Vicar of Dibley”, “Freezing”, “Rev”, “Getting On”, “Diary of a Nobody”, “Tsunami: The Aftermath”, “Miss Austen Regrets”, “Five Days”, “Hunter”, “The Silence” i “Doctor Who” te u nagrađivanim “Twenty Twelve” i “Mr Stink”. Serija “Downton Abbey” je dobila dvije nagrade BAFTA, 9 Emmy, 2 Zlatna globusa, Broadcast i 2 National Television Awards. Hugh je bio nominiran za Zlatni globus i dvije nagrade Emmy. Hugh je glumio u filmovima Mary Shelley’s Frankenstein (režija Kenneth Branagh), Notting Hill, Mansfield Park, Stage Beauty, Asylum, Scenes Of A Sexual Nature, Man To Man, From Time To Time, Glorious 39, Burke & Hare, Third Star, Shanghai, Iris, French Film i The Monuments Men. Bio je koproducent drame Beautiful Thing (Duke of York’s Theatre) i režirao Half Time koji je s njim napisao Christopher Luscombe. Pokrovitelj je dobrotvorne udruge Merlin i National Youth Theatre of Great Britain, Scene & Heard, Giant Olive Theatre Company, The Primary Shakespeare Company i The Centre Stage Academy.

Sally Hawkins (Mary Brown) Sally Hawkins je hvaljena britanska glumica koju je prvu glavnu filmsku ulogu dobila u filmu Happy-Go-Lucky (Mike Leigh) te za nju dobila Zlatni globus i Srebrnog medvjeda u Berlinu 2008. Zapažene uloge imala je u An Education (režija Lone Scherfig, 2009.), Made In Dagenham (režija Nigel Cole, 2010.) i Submarine (režija Richard Ayoade, 2010.). Glumila je u filmu Blue Jasmine iz 2013. (Woody Allen, glumi Cate Blanchett) za koji je bila nominirana za Oscara, Zlatni globus i nagradu BAFTA. Od ostalih uloga izdvajamio Layer Cake (Matthew Vaughan, 2004.), Vera Drake (režija Mike Leigh, 2004.), Never Let Me Go (režija Mark Romanek, 2010.), Jayne Eyre (režija Cary Joji Fukunaga, 2011.), Great Expectations (režija Mike Newell, 2012.) i The Double (režija Richard Ayoade, 2013.). Glumila je u serijama “Fingersmith” (glumi Imelda Staunton), “20,000 Streets Under the Sky” i televizijskom filmu Jane Austen’s Persuasion za koji je dobila nagradu Golden Nymph. Od kazališnih uloga izdvajamo Romeo & Juliet (režija Damien Cruden, Theatre Royal, York), The Cherry Orchard (režija Sonia Fraser, Theatre Royal, York), Much Ado About Nothing (režija Rachel Kavanagh, Regents Park), The House of Bernarda Alba (režija Howard Davies, Royal National Theatre), The Winterling (Jez Butterworth, Royal Court Theatre, 2006. i 2012) i Constellations (Royal Court Theatre, glumi Rafe Spall, režija Mike Longhurst), a na Broadwayu je debitirala 2010. godine ulogom u Mrs. Warrens Profession (režija Mike Hughes, Roundabout Theatre, New York). 2014. gdoine Sally je glumila Vivienne Graham u filmu GODZILLA (Warner Brothers) i dobila nagradu Glamour Film Actress of the Year.

Nicole Kidman (Millicent) dobitnica je Oscara koja je pažnju američkih gledatelja privukla 1989. godine ulogom u australijskom psihološkom trileru Dead Calm (Phillip Noyce). 2003. godine dobila je Oscara, Zlatni globus i nagrade BAFTA i Srebrni medvjed (Berlin) za ulogu Virginie Woolf u The Hours (Stephen Daldry). 2002. godine prvi put je bila nominirana za Oscara za ulogu u mjuziklu Moulin Rouge! (Baz Luhrmann) za koju je dobila Zlatni globus. Iste godine bila je nominirana za Zlatni globus i za ulogu u trileru The Others (Alejandro Amenabar). Zlatni globus dobila je i za ulogu u To Die For (Gus Van Sant), a za istu je nagradu bila nominirana i za filmove Birth (Jonathan Glazer), Cold Mountain (Anthony Minghella) i Billy Bathgate (Robert Benton). 2010. godine glumila je u Rabbit Hole (glumi Aaron Eckhart), za što je bila nominirana za Oscara, Zlatni globus i nagrade Screen Actors Guild-a i Independent Spirit. Film je producirala njena producentska kuća Blossom Films. Kidman je glumila u Margot At The Wedding, The Golden Compass, Happy Feet; Just Go With It, Nine (glume Daniel Day Lewis, Penelope Cruz i Marion Cotillard), Australia, Fur: An Imaginary Portrait Of Diane Arbus, The Interpreter, Bewitched, The Human Stain, Dogville, Eyes Wide Shut, Birthday Girl, The Peacemaker, The Portrait Of A Lady, Batman Forever, Malice, Far And Away i Grace Of Monaco. Bila je naratorica dokumentarnih filmova God Grew Tired Of Us i I Have Never Forgotten You. 2012. glumila je u The Paperboy (Lee Daniel, glume Matthew McConaughey, Zac Efron i John Cusack) i bila nominirana za nagrade AACTA, Screen Actors Guild-a i Zlatni globus. 2013. je snimila Stoker (Chan-wook Park, glume Mia Wasikowska, Matthew Goode i Dermot Mulroney). Nedavno su Kidman i Colin Firth snimili Before I Go To Sleep, a uskoro ćemo ju moći vidjeti u Queen Of The Desert (glume James Franco, Robert Pattinson i Damian Lewis). U novije vrijeme snimila je Strangerland (glume Hugo Weaving i Joseph Fiennes) i The Family Fang (glumi Jason Bateman). 1998. debitirala je na londonskoj kazališnoj sceni ulogom u The Blue Room (David Hare, glumi Iain Glenn) za koju je dobila London’s Evening Standard Award i bila nominirana za nagradu Laurence Olivier. 2012. glumila je u “Hemingway and Gellhorn” (glumi Clive Owen) i bila nominirana za nagrade Emmy, SAG-a i Zlatni globus. U siječnju 2006. dobila je najvišu australijsku počast, Companion in the Order of Australia. Ambasadorica je dobre volje za United Nations Development Fund for Women, UN Women, a ona i njen suprug Keith Urban pomažu i Women’s Cancer Program (Stanford, Dr. Jonathan Berek).

Julie Walters (gospođa Bird) slavu zahvaljuje naslovnoj ulozi u Educating Rita iz 1983. (glumi Michael Caine) za koju je bila nominirana za Oscara te dobila nagrade BAFTA i Zlatni globus. Za Oscara je bila nominirana i za ulogu u Billy Elliot (režija Stephen Daldry, 2000.) za koju je dobila nagradu BAFTA. Poznata je i kao Mrs. Weasley u svih sedam filmova serijala Harry Potter. Glumila je u Titanic Town (Roger Michell, 1998.), Calendar Girls (režija Nigel Cole, 2003.), Wah-Wah (Richard E. Grant, 2005.), Driving Lessons (režija Jeremy Brock, 2006.), Becoming Jane (režija Julian Jarrold, 2007.) i Mamma Mia! (režija Phyllida Lloyd, 2008.). Od televizijskih uloga izdvajamo “Boys from the Blackstuff” (režija Phillip Saville, 1982.), “The Secret Diary of Adrian Mole”, “GBH”, “The Wedding Gift”, “Pat and Margaret”, “Brazen Hussies” (režija Elijah Moshinsky, 1996.), “The Ruby in the Smoke” (režija Brian Percival, 2006.), “Oliver Twist” (režija Renny Rye, 1999.) “The Canterbury Tales” (režija Dermot Boyd, 2003.) “Mo Mowlam”, “Wood and Walters”, “Acorn Antiques”, “Victoria Wood: As Seen On TV” i “Dinnerladies”. Srudirala je na Manchester Polytechnic School of Theatre te imala brojne kazališne uloge, a nastupala je i u kabareu i kao stand-up komičarka. Glumila je u Educating Rita (režija Mike Ockerent, RSC, Donmar Warehouse) Lady Macbeth (Leicester Haymarket Theatre), Last of the Haussmans (režija Howard Davies, The National Theatre), Fool for Love (režija Peter Gill, NT Cottesloe) za koju je bila nominirana za nagradu Oliver i All My Sons (režija Kate Keller, NT Cottesloe) za koju je 2001. dobila nagradu Olivier. 2013. godine Julie Walters je dobila nagradu Richard Harris (Moët British Independent Film Awards) za doprinos britanskom filmu, a godinu dana kasnije prestižnu BAFTA Fellowship Award.

Peter Capaldi (gospodin Curry) glumi u seriji “Dr. Who”, aproslavio se i kao Malcolm Tucker iz satirične “The Thick of It” za što je dobio nagradu BAFTA. Njegovi su filmovi Wwz, In The Loop, The Fifth Estate, Magicians, Soft Top Hard Shoulder, Dangerous Liaisons, The Lair Of The White Worm i Local Hero, a od ostalih televizijskih uloga izdvajamo “The Hour”, “The Devils Whore”, “Prime Suspect”, “The Accused”, “The Suspicions of Mr Whycher”, “Minder”, “Poirot”, “Crown Court”, “Skins”, “PeepShow” i “Torchwood”. Na West Endu je glumio u The Ladykillers (2012), a glumio je i u The Judas Kiss, Feelgood, Blood Brothers i drugima. Nagrade BAFTA i Oscar dobio je 1994. godine za kratkometražni film Franz Kafkas Its A Wonderful Life koji je režirao prema vlastitom scenariju. Režirao je i glumio u "Getting On", napisao scenarij i glumio u filmu Soft Top Hard Shoulder, a njegov kvazi-dokumentarac "The Cricklewood Greats" (redatelj i koscenarist) bio je nominiran za nagradu BAFTA.

Jim Broadbent (gospodin Gruber) dobitnik je nagrada Oscar, BAFTA, Emmy i Zlatni globus. Najpoznatiji je po ulogama u Iris za koju je dobio Oscara i Zlatni globus 2001.; Moulin Rouge! (BAFTA 2001.) i serijalu Harry Potter. Za nagradu BAFTA bio je nominiran i za ulogu u The Iron Lady (režija Phyllida Lloyd, glumi Meryl Streep, 2011.). Debitirao je 1978. i uskoro započeo dugu suradnju s Mikeom Leighom (Life Is Sweet, Topsy-Turvy, Vera Drake i Another Year). Glumio je i u The Crying Game (režija Neil Jordan, 1992.), Bullets Over Broadway (režija Woody Allen, 1994.), Little Voice (režija Mark Herman, 1998.); Bridget Jones’ Diary (režija Sharon Maguire, 2001.); Hot Fuzz (režija Edgar Wright, 2007.); The Damned United (Tom Hooper, 2009.) i Cloud Atlas (Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski, 2012.). Na televiziji je glumio u “Any Human Heart”, “Longford” (Tom Hooper) za koju je dobio nagrade BAFTA i Zlatni globus, “The Street” za koju je dobio Emmy, “The Gathering Storm” (2002., nominacije za Zlatni globus i Emmy), “Birth of a Nation – Tales out of School” (Mike Newell, 1983.); “Black Adder” (John Lloyd, 1983.); “Only Fools and Horses”; “Victoria Wood: As Seen on TV”; “The Young Visitors” (David Yates, 2003.); “Einstein & Eddington” (Philip Martin, 2008.) i “Exile” (John Alexander, 2011.). Studirao je na London Academy of Music and Dramatic Art i glumio u produkcijama Royal National Theatre i Royal Shakespeare Company u Our Friends in the North (režija John Caird, RSC Pit), A Place with Pigs (režija Athol Fugard, The National), Habeas Corpus (režija Sam Mendes, The Donmar) i The Pillowman (režija John Crowley, The National).


O FILMAŠIMA

Paul King (redatelj i scenarist) dva je puta bio nominiran za nagradu BAFTA, a potpisuje:
2011. “Little Crackers” (režija 2 epizode)
2011. The Pajama Men: Last Stand to Reason (režija, televizijski film)
2010. – 2011. “Come Fly with Me” (režija 6 epizoda)
2009. “The Mighty Boosh Live: Future Sailors Tour” (video, režija)
2009. Bunny And The Bull (scenarij i režija)
2004. – 2007. “The Mighty Boosh” (režija 20 epizoda)
2007. “Dog Face” (režija 5 epizoda, scenarij 2 epizode)
2007. Under One Roof (televizijski film, režija)
2005. “Boosh Music” (video, režija)
2005. “Outtakes” (video, režija)

David Heyman (producent) producirao je proslavljene dugometražne filmove, uključujući sve filmove serijala Harry Potter, Gravity i The Boy In The Striped Pyjamas. Kao producent potpisuje i:
2016. THE LIGHT BETWEEN OCEANS
2015. TESTAMENT OF YOUTH
2014. MEDVJEDIĆ PADDINGTON
2013. “The Thirteenth Tale”
2013. GRAVITY (nominiran za Oscara i dobitnik BAFTA)
2011. HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS: PART 2
2011. “Page Eight” (nominiran za BAFTA)
2010. HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS: PART 1
2009. HARRY POTTER AND THE HALF-BLOOD PRINCE
2008. YES MAN
2008. IS ANYBODY THERE?
2008. THE BOY IN THE STRIPED PAJAMAS
2007. I AM LEGEND
2007. HARRY POTTER AND THE ORDER OF THE PHOENIX
2005. HARRY POTTER AND THE GOBLET OF FIRE
2005. “Threshold”
2004. HARRY POTTER AND THE PRISONER OF AZKABAN (nominiran za BAFTA)
2002. HARRY POTTER AND THE CHAMBER OF SECRETS
2001. HARRY POTTER AND THE SORCERERS STONE (nominiran za BAFTA)
1999. RAVENOUS
1994. “Blind Justice”

Rosie Alison (izvršna producentica):
2016. THE LIGHT BETWEEN OCEANS
2014. MEDVJEDIĆ PADDINGTON
2015. TESTAMENT OF YOUTH
2013. “The Thirteenth Tale”
2011. “Page Eight”
2008. IS ANYBODY THERE?
2008. THE BOY IN THE STRIPED PAJAMAS

Jeffrey Clifford (izvršni producent):
2016. THE LIGHT BETWEEN OCEANS
2011. NO STRINGS ATTACHED
2009. CHLOE
2009. UP IN THE AIR
2009. POST GRAD
2009. I LOVE YOU, MAN
2009. HOTEL FOR DOGS
2008. “Atom”
2006. 9/Tenths
1998. THE BROKEN GIANT
1998. SAFE MEN

Alexandra Ferguson (izvršna producentica):
2014. MEDVJEDIĆ PADDINGTON
2012. ANNA KARENINA
2011. TINKER TAILOR SOLDIER SPY
2010. BURKE AND HARE
2009. DORIAN GRAY
2008. EASY VIRTUE
2007. MAGICIANS
2006. DRIVING LESSONS

Erik Wilson (direktor fotografije):
2015. LOOMIS FARGO
2014. MEDVJEDIĆ PADDINGTON
2014. 20,000 DAYS ON EARTH
2013. “Nick Cave and the Bad Seeds: Jubilee Street” (Video short)
2013. THE DOUBLE
2012. NOW IS GOOD
2012. THE IMPOSTER
2011. “Alt faller sammen” (Short)
2011. “Comedy Showcase”
2011. “See Me” (Short)
2011. “Sk8rz” (Short)
2011. TYRANNOSAUR
2011. GEE GEE
2010. SUBMARINE

Gary Williamson (scenograf):
2014. MEDVJEDIĆ PADDINGTON
2013. TRAP FOR CINDERELLA
2012. To Your Health (Short)
2011. Meeting Daddy (Short)
2010. “Little Crackers”
2010. SUBMARINE
2009. “Alberts Memorial”
2009. BUNNY AND THE BULL
2006. TWICE UPON A TIME
2005. WAH-WAH
2004. FRENCH SPIES
2003. “Alibi”
2003. “Thursday the 12th”
2002. “Ultimate Force”
2002. “Stranded”
2000. “A Likeness in Stone”
1999. MAUVAISE PASSE
1998. “Big Women”
1998. “Little White Lies”
1997. “Crime Traveller”
1996. “Cold Lazarus”
1996. “Karaoke”
1994. “Midnight Movie”
1993. “Lipstick on Your Collar”
1991. “Secret Friends”
1989. “Allo Allo”
1989. “Screen One”
1987. “Foreign Bodies”
1987. “Bread “

Lindy Hemming (kostimografkinja):
2014. MEDVJEDIĆ PADDINGTON
2012. THE DARK KNIGHT RISES
2010. CLASH OF THE TITANS
2010. EDGE OF DARKNESS
2008. THE DARK KNIGHT (nominacija za BAFTA)
2006. CASINO ROYALE
2005. BATMAN BEGINS
2003. LARA CROFT TOMB RAIDER: THE CRADLE OF LIFE
2002. DIE ANOTHER DAY
2002. HARRY POTTER AND THE CHAMBER OF SECRETS
2001. LARA CROFT: TOMB RAIDER
2000. THE MAN WHO CRIED
1999. THE WORLD IS NOT ENOUGH
1999. THE TRENCH
1999. TOPSY-TURVY (Oscar™ za kostimografiju)
1998. LITTLE VOICE
1997. TOMORROW NEVER DIES
1997. PRINCE VALIANT
1997. THE BRAVE
1996. BLOOD AND WINE
1995. GOLDENEYE
1995. FUNNY BONES
1994. SISTER MY SISTER
1994. FOUR WEDDINGS AND A FUNERAL KNIGHT (nominacija za BAFTA)
1993. NAKED
1992. WATERLAND
1992. BLAME IT ON THE BELLBOY
1991. HEAR MY SONG
1990. LIFE IS SWEET
1990. THE KRAYS
1989. QUEEN OF HEARTS
1989. WHEN THE WHALES CAME
1988. HIGH HOPES
1985. MY BEAUTIFUL LAUNDRETTE
1985. WETHERBY

Mark Everson (montažer):
2014. MEDVJEDIĆ PADDINGTON
2013. ALAN PARTRIDGE- ALPHA PAPA
2012. “Mr. Stink”
2012. “Just Around the Corner”
2012. “Facejacker”
2011. “Come Fly With Me”
2010. BURKE AND HARE
2010. 4.3.2.1
2009. “Peep Show”
2009. BUNNY AND THE BULL
2007. “The Mighty Boosh”

Nick Urata (skladatelj):
2015. INDISCRETION
2015. FOCUS
2014. THE COBBLER
2012. WHAT MAISIE KNEW
2012. RUBY SPARKS
2012. GRASSROOTS
2011. CRAZY, STUPID, LOVE
2009. I LOVE YOU PHILLIP MORRIS

Robin Saxen (VFX producent):
2014. MEDVJEDIĆ PADDINGTON
2013. WORLD WAR Z
2012. JOHN CARTER
2008. AUSTRALIA
2008. THE CHRONICLES OF NARNIA: PRINCE CASPIAN
2006. CHILDREN OF MEN
2006. SUPERMAN RETURNS
2005. HARRY POTTER AND THE GOBLET OF FIRE
2003. THE LORD OF THE RINGS: THE RETURN OF THE KING
2002. GANGS OF NEW YORK
2002. THE LORD OF THE RINGS: THE TWO TOWERS
2000. THE PERFECT STORM
1999. MAGNOLIA
1999. STAR WARS: EPISODE I – THE PHANTOM MENACE
1997. BATMAN & ROBIN

Pablo Grillo (direktor animacije):
2012. DREDD
2012. MIRROR MIRROR
2010. HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS: PART 1
2010. PRINCE OF PERSIA: THE SANDS OF TIME
2007. THE GOLDEN COMPASS
2006. CHILDREN OF MEN
2005. HARRY POTTER AND THE GOBLET OF FIRE
2004. HARRY POTTER AND THE PRISONER OF AZKABAN
2002. HARRY POTTER AND THE CHAMBER OF SECRETS
2002. DINOTOPIA (TV mini-serija)


Zatvori
Foto i video galerija
Ne propustite pogledati i ove filmove
Kišni dan u New Yorku
Kišni dan u New Yorku
Znaš li čuvati tajnu?
Znaš li čuvati tajnu?
Ideš? Idem!
Ideš? Idem!
Jexi
Jexi
Last Christmas
Last Christmas
Kamo si otišla, Bernadette?
Kamo si otišla, Bernadette?